Saturday, April 17, 2010

~Nausea~

Usia kandunganku mencecah 7 minggu sudah. 22 April ini akan masuk ke minggu ke-8. 22 April ini juga have an appointment of having an ultrasound for the age of baby. Semua ini masih di peringkat trimester. Sangat penting dan harus lebih berhati-hati. Nausea aku sudah bermula semalam. Sebelum ini alahan aku hanya toilet pee, constipation and eat more than usual. Tapi baru semalam ia berubah. Aku sudah mengalami nausea, muntah-muntah, rasa perot sentiasa berangin je. My frequent urination is getting down, makan pon dah tak lalu. Makan je rasa nak muntah. Pertama kali kol 3 ptg tadi aku muntah. Constipation aku pon dah sembuh. 

Aku bersyukur pada Allah. Alhamdulilah. Aku anggap ini semua lumrah hidup mommy-to-be. Ehehee~ it’s okay, 9 bulan 10 hari je..jap je..percayalah..baby mesti tolong mommy yer..baby mesti kuat. Kalau baby kuat, mommy laaaagggiiii kuat. Ehik~ cayang baby sgt2. Nama untuk boy sudah ada, nama untuk girl masih dalam pencarian. Buat masa sekarang, hanya sebut baby sebab belum tau gender lagik. Ngeh3~!

Alhamdulilah, daddy sangat memahami dan baikkk sangat2. Hubby sangat rajin membantu aku yang kurang upaya di masa sekarang. Dulu aku suka sangat memasak pelbagai masakan. Setiap hari aku akan ubah2 cara masakan supaya hubby aku terhibur dan berselera dengan masakan aku. Tapi kini segala-galanya telah berubah. 

Memang seperti kata orang-orang berpengalaman. Di masa wifey preggy, si hubby lah orang yg harus dan mesti memahami keadaan wifey. Mood swing memanjang. Kadang2 ade je tak kena. Aku pon fenin apsal laa aku cani. Uhuhu. Aku cian my hubby. Tak rela tgk sume keja rumah hubby yang buatkan walhal asalnya aku yang mesti buat. Tapi takpe, sume ni hanya sementara. insyaAllah, nanti alahan ni dah sembuh, keadaan akan kembali seperti biasa. Ehee~ Dun worry ye Bie. Jap je ea cyg mucho2. Ehik~

Beberapa hari yang lalu ketika usia kandunganku masih 6 minggu, aku n hubby kuar jenjln n pastu kami singgah umah Kak Aiyu lepas maghrib. Waahhhh~!!!Kak Aiyu memang sangat pandai memasak. Air asam memang fevret aku dari kecik2 lagi. Dinner yang kami nikmati sungguh menyelerakan aku. Kepakaran aku memasak juga mendapat ilham dari Kak Aiyu. ngeh3. Aku rasa itulah kali terakhir aku begitu berselera makan. hahaha~ Selepas itu, trus tidak lalu sebab alahan sudah bermula. ehehehe~ Pengalaman indah bagiku. Thanxs soo much Kak Aiyu, hubby n Ukail (their son). 



~Kejadian ini adalah a couple of weeks ago~

(Kak Ina, Kak Leeza n her mom. Makcik dah balik Mesia.)


8 comments:

ihsan_huhu said...

fullamak. kurus r am pasnih

CTNAQUIA ESIR said...

huhu
22nd April besday Aman!~

jujahxo. said...

syukur sgt sgt kta tak penah alah tym peknan kan umar aritu :)
tp tataula plak lpas lpas ni cane haha

pepOn, jgn dilynkn sgt alahan tu. setkn minda sume tu bese bese je. msti sumenya oke. slmt membawa perot ye ipah ;)

ctrohani said...

insyaAllah.. kuatkan semangat.. doa2 la kak ct plak pasni.. huhu..

Ainul Arina Madhiah said...

mommy, ini adalah timing paling best utk membuli daddy sbb nanti bleh jawab 'semuanya perubahan hormon semata...' hehe... :P

ada ngidam apa2 tak akak? ^_^

SyAhiRah LaLAla said...

wow congrats! :) take care ok :)

[p/s: adakah ini wife encik am a.k.a laki cikgu kimia itu? i wonder. sori kalau tersalah :D ]

~cinonet~ said...

fiuhhh~!! berminggu xupdate blog..ahaha..adoyai~ kurg sehatlaa..uhuhu..since week 7 smpai la skrg dah 13 weeks, still nausea n vomiting...bukan takat morning sickness dah..late nite sickness pon kena daaa..ngeh3~! sabao je lah kan...ngee~!

uikss~! cane cik syahirah leh jmpa ni?wewewe~! surprised! ngeh3~ tp shhhh~! jgn citer kat laki cg kimia tu..dia tu kan suke terlindung...muihihihi~!

~ Pelaut Rabbani ~ said...

Singgah berkunjung ke laman ini.
Salam ceria. ^^